KariLaitinen

Suomalaista Apartheidia!

  • Suomalaista Apartheidia!

Törmäsin viime viikolla kesämatkallani pohjoisessa ylläolevaan kylttiin.

Googlasin www.suomenpeura.fi – sivustolle, josta löytyi seuraavat suorat lainaukset:


 ”Metsäpeura ja poro voivat saada lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä. Risteytyminen vähentää perimältään puhdasta metsäpeurakantaa.”

 

Peura-aita

Suomessa peurojen ja porojen kohtaamisten estämiseksi poronhoitoalueen etelärajalle rakennettiin vuosina 1993-1996 lähes 90 km pitkä peura-aita.

Aidan läpi kulkee noin 15 tietä, joista suurimmissa on karjasiltoja peurojen ja porojen kulun estämiseksi. Pienemmillä teillä ja metsässä muuten liikkuville aitaan on tehty portteja. Joillakin porteilla on kameravalvonta auki jääneiden porttien sekä mahdollisten porojen ja peurojen ylitysten havaitsemiseksi. Kulkijoita muistutetaan sulkemaan portti perässään, mutta laiminlyöntejä tapahtuu toisinaan. Aita vaatii säännöllistä kunnostusta, josta on vastannut Metsähallitus.

 

Risteymien poistot

Suomessa metsäpeuran rotupuhtautta on edistetty lopettamalla poron ja metsäpeuran risteymiä. Lisäksi on poistettu poronhoitoalueen puolelle vaeltaneita peurayksilöitä. Näiden poistojen ansiosta metsäpeurojen liikkuminen peura-aidan pohjoispuolelle on vähentynyt huomattavasti. Työstä on vastannut Suomen riistakeskuksen Kainuun alue.”

 

Kun siis Pohjoisen rykivä, mutta kiltti poikamies-Petteri kohtaa vaellusretkellään elämänsä naisen, tuon Etelän elegantin, samalla villihkön sinkku-Eevan, katseet kohtaavat ja liekki leimahtaa – mutta turhaan.

Sydämet särkyvät kun kahden, toisilleen tarkoitetun, luojan luoman luonnollinen lemmenleikki tukahtuu kylmällä teräsverkolla verhottuun apartheid-aitaan.

 

Onko tämä oikein? Mitä, häh?

 

 


 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

No mie kuuntelin ratiosta koirasusista ja siittä, kuinka susikantaa suojehlaan ja mitä se nyt oli, niin aattelin, että mitäse luonnonsuojelu oiken onkhaan. Ylleensä net siis on urossusia, jokka ihastuu koiratyttärhiin ja sitte net pitäs hävittää vai miten se meni. Kyllä oli minusta heikko ongelma, eikö täälole isompia ongelmiako susi- ja metsäpeura-apartheid.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No ne koirasudet ovat arvaamattomia, paitsi mitä nyt kasvattaja kutakuinkin tuntee yksilönsä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Koirasusi

ja metsäpeuran populaatio on pienehkö

http://riista.fi/game/metsapeura/

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Niin varmaan, voin kuvitella, vaikkei mulle yhtään tuttu asia. Siinä ohjelmassa olthiin huolissaan susista enkä oiken tajunu, kuinka se susikanta sekkaantuu, jos urossusi on se, joka käy koirien tykönä riiulla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #3

Olisiko kyse siitä että koirasudet ja sudet risteytyisivät, jossainhan on tavattu koirasusilaumoja:

http://www.taajamasusi.com/koirasudet/893-salamaja...

Käyttäjän KariLaitinen kuva
Kari Laitinen

Terve!

Täällähän on ollut keskustelua. (harvinaista meikäläisen blogikirjoituksissa) Illan suunnistusreissu kesti ja kesti ja kesti... yhtään peuraa en nähnyt.

Juu, ei ole minunkaan Top-10 ongelmat-listalla tämä asia. En ole vihreitten alajaostoa perustamassa teemalla "Puolisoa Petterille" tai "Rakkautta rajan taa". Poronkäristys maistuu hyvälle, enkä varmasti erottaisi sitä peurankäristyksestä.

Vinksahtanutta huumorintajuani yksinkertaisesti kosketti tuo kyltti ja sen yhtymäkohdat taannoisen pieniviiksisen miehen ideologioihin. On sitä heikommillakin eväillä blogia kirjoitettu - ainakin minä olen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja sitten saitkin tänne lauman pahimpia tosikoita, voi, voi.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #13

Hahhhahahaa joo mie ainaki olen älyttömän tosikko ja tarkka, jään saivartelheen sanatarkasti. Vitsit mennee minun kans pilalle, mutta sittekko älyän jujun, nauran ilosesti ja toiset saa sitte nauraa minua, niin toivottavasti hauskaa on kaikila!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ihminen puuttuu darwinismiin, eli millä oikeudella?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Olisi tiedossa ko. risteytysten kyky tuottaa jälkeläisiäkin? Ellen väärin muista niin kaikilla risteytyksillä ei ole sitä kykyä (ainakaan risteyttämättömän verran) ja porotalouskin on bisnestä.

Ja ai niin, jos kasvattaa vaikka suomenhevosia niin tuskin siinä kasvattaja innostuu jos laitumelle tulee joku arabialainen ori, vaikka ei tarvitsekaan maksaa astutusmaksua.

Käyttäjän KariLaitinen kuva
Kari Laitinen

Olen nyt, blogiini suuntautuneen kiinnostuksen innoittamana, tutustunut tarkemmin poron ja peuran välisen sukupuolielämän yksityiskohtiin, suosittelen muillekin:

http://yle.fi/uutiset/kainuun_korpea_halkoo_rotupu...

Lopuksi yhdyn Seijan sanoihin: "porotalouskin on bisnestä"

Kiitos teille kaikille!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #14

Dänks. Arvelin etteivät poromiehet jostain syystä halua niitä risteytyksiä tokkiinsa, mutta mielessä ei liipannut läheltäkään miksi.

Käyttäjän KariLaitinen kuva
Kari Laitinen

Metsäpeura = arjalainen poro

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin hevosen omistaja aitaa itse alueensa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kuvan kyltissä on keskellä olevan Metsästäjäin keskusjärjestön / Suomen riistakeskuksen logon lisäksi luultavasti rahoittajana ollut EU:n Life, joten kaipa sekin on joku EU:n suojeluhanke.

http://www.ym.fi/fi-fi/Ministerio/Rahoitus_ja_avus...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Porohan on kesytetty tunturipeura. Tunturipeuroja on Kuolan niemimaalla ja esim. Islannissa.

Kun virolainen nimittää suomalaista poroksi, hän tarkoittaa hirveä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

pohjoisessa viihtyvä, neliraajainen laumaeläin, joka ei kestä viinaa eikä etelän helteitä:)

täällä on lisää: http://keskustelu.suomi24.fi/t/6845416

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mutta ehkä kesytettävissä:

Domestication

Moose kept as pack animals, Pechora-Ilych Nature Reserve, December 1952
Domestication of moose was investigated in the Soviet Union before World War II. Early experiments were inconclusive, but with the creation of an moose-farm at Pechora-Ilych Nature Reserve in 1949 a small-scale moose domestication program was started, involving attempts at selective breeding of animals on the basis of their behavioural characteristics. Since 1963, the program has continued at Kostroma Moose Farm, which had a herd of 33 tame moose as of 2003. Although at this stage the farm is not expected to be a profit-making enterprise, it obtains some income from the sale of moose milk and from visiting tourist groups. Its main value, however, is seen in the opportunities it offers for the research in the physiology and behavior of the moose, as well as in the insights it provides into the general principles of animal domestication.

In Sweden, there was a debate in the late 18th century about the national value of using the moose as a domestic animal. Among other things, the moose was proposed to be used in postal distribution, and there was a suggestion to develop a moose-mounted cavalry. Such proposals remained unimplemented, mainly because the extensive hunting for moose that was deregulated in the 1790s nearly drove it to extinction. While there has been documented cases of individual moose being used for riding and/or pulling carts and sleds, Björklöf concludes no wide-scale usage has occurred outside fairytales.[126]

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #19

Kappas vaan, voikohan ne opettaa olemaan potkimattakin

http://www.videoita.fi/video.php?id=936

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Tapani mukaan esitän arvauksen. Olisikohan tuo ollut vain korvamerkintä jolla saatiin ilmaiset aidat jatkuvasti talousvaikeuksista kärsiville porotalouden harjoittajille?

Käyttäjän KariLaitinen kuva
Kari Laitinen

Itse kanssa mietin, että jos etelän peurapojat olisivatkin porojen sijasta kiinnostuneet pohjoisen hirvitytöistä ja saisivat näitten kanssa lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä, olisiko koko aitaa rotupuhtaus-kyltteineen edes rakennettu?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Saisivat siinä sitten etelän peurapojat ainakin liikuntaa kun siellä pohjoisessa on niitä hirvityttöjä paljon harvemmassa kuin muualla Suomessa:)

Käyttäjän KariLaitinen kuva
Kari Laitinen Vastaus kommenttiin #23

Luonnonvalinta toimisi täpöllä, kun vain nopeimmat ja jaksavimmat saisivat jälkeläisiä - viinapäästä en mene sanomaan mitään.

Pakko sit vissiin lähteä taas tänään treenaamaan metsään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #24

Tähtäimessä juoksu pohjoiseen?

Käyttäjän KariLaitinen kuva
Kari Laitinen

Juoksentelen milloin mihinkin suuntaan. Kesä on juoksuaikaa. Tähtäimessä kunnon kohotus.