KariLaitinen

Tunti liikuntaa päivässä - aktiivisuusranneke?

Koulu alkaa tällä viikolla ja uudessa opetussuunnitelmassa halutaan liikuttaa liian vähän liikkuvia lapsia. Tavoitteena olisi saada lapset liikkumaan koulupäivän aikana vähintään tunti päivässä.

Tämän idean saa napata ihan vapaasti: Huomio Polar ja Suunto!

Tehkää koululaisille soveltuva, halpa ja vähätoimintoinen aktiivisuusmittari, joka laitetaan aamulla ranteeseen ja otetaan iltapäivällä, koulupäivän päätteeksi pois. Uskoisin että toimisi ja opettaisi lapsille minkälaisella liikunnalla asetettu aktiivisuusannos toteutuisi. Luulen, että tässä tietotekniikkabuumissa monet koulut saattaisivat ostaa laitteita vähintään luokallisen, kunhan hinta on kohdallaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Olen käyttänyt Polaria yli puoli vuotta ja pikkuisen harmittaa välillä, kun tutkin tuloksia. Vaikka olen liikkunut päivän aikana 5-6 tuntia. Mittari kertoo, että olen istunut liikaa. Mielestäni en edes niin paljoa istu, kun teen paikallani työtä, ruokaa jne. Mittari ei välttämättä sitä noteeraa.

Minusta lapsia ei pidä mittarein orjuuttaa. Minusta tuli eräänlainen Polarin orja, mutta en tiedä onko sellaisesta seuraamisesta todellista hyötyä kuitenkaan. Nukkuessa en Polaria pidä, sillä jotenkin tuntuu, että mittari ei välttämättä ole jatkuvasti pidettynä edes terveellinen. Nyttenkin tietokoneen ääressä istuessa tulee kohta huomautus istumisesta. Mittari ei anna mahdollisuutta edes levätä päivällä.

Käyttäjän KariLaitinen kuva
Kari Laitinen

Vastustan kaikenlaista orjuuttamista. Ei ole olemassa montaa asiaa, josta pitäisi olla elämässään riippuvainen (hengittäminen, ravinto, hengen ravinto, läheisyys ja liikunta???)

Jos yhä kasvava, huonostiliikkuvien lasten/nuorten joukko tulisi tietoisiksi tarvittavan liikunnan määrästä ja laadusta käyttämällä jotain aparaattia satunnaisesti, niin olisi se mielestäni kokeilun arvoinen asia.

Sopii luultavasti joillekin, joillekin ei - ihan niin kuin tietokonepelaaminen tai somessa pyöriminen tai joku muu digilaitteisiin perustuva toiminta. Liika on liikaa ja ikä pitää huomioida. Mittarit joutaa pois kun niitä ei enää tarvita.

Ihan pienillä (alle 10-vuotiailla) lapsilla tätä ei tietystikään kannattaisi edes kokeilla. Liikkuvat muutenkin vielä kohtalaisen reippaasti - ainakin toivottavasti.

Olet ostanut mittarin seurataksesi liikkumistasi, et orjuuttaaksesi itseäsi. Heitä mittari pois, jos se aiheuttaa vaivaa! Orjuus loppuu siihen! Mutta älä jätä liikkumista! Sehän se on kuitenkin se asian pihvi ja hyvä juttu.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Sain lahjaksi. Ilmeisesti tavoitteen kannustaa liikkumaan. Liikkuminen on minulle kuitenkin laji, jota ilman en voi elää. Mittarin rinnalla onkin nuori koira, joka vaatii useamman kerran päivässä lenkkiä, joten sekin pitää liikkeellä ja katsomatta edes säähän. Lähdettävä on satoi tai paistoi tai oli jääkylmää tai kuumaa.

Lasten liikuntaa on hyvä edistää ja vanhemmat ovat siihen erittäin hyvä esimerkki.

Käyttäjän KariLaitinen kuva
Kari Laitinen Vastaus kommenttiin #3

"Liikkuminen on minulle kuitenkin laji, jota ilman en voi elää."

Itse alan hyppiä seinille, jos tulee liian pitkä tauko.

"Lasten liikuntaa on hyvä edistää ja vanhemmat ovat siihen erittäin hyvä esimerkki."

Totta kirjoitat. Ei vain tahdo nykyään riittää liikkuvia aikuisiakaan malliksi joka lapselle ja joka käänteessä. Liikkumattomuus koskettaa myös vanhempien ikäluokkia - syitä on moninaisia. Moni suomalainen 20-25-vuotias näyttää keski-ikäiseltä ulkoiselta olemukseltaan.

Tuosta rannekkeesta oppilailla vielä: senhän ei tarvitsisi olla "piiskaava", vaan se voisi olla mielenkiintoinen lisä eri liikuntamuodoissa ja niitten aktiivisuuden tutkimisessa.

Oppilaathan eivät voisi kuitenkaan lähteä juoksentelemaan koulussa omien mittareidensa mukaan rannekkeen niin käskiessä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #4

Tulipa tuolla metsässä marjoja poimiessa mieleen, että jos lähdetään kehittämään lapsen liikkumaan saavaa laitetta niin sen pitää herätellä erilaisin äänin ja antaa liikkumiseen liittyviä kehoituksi. Siis täysin eri pohjalta kuin aikuisen laite. Toki laitteen ohjelmointi pitäisi olla mahdollista eli ei kehoituksia liikkumisesta ja ohjeita kouluaikana jne.

Mietin, että lapsilla on kännyköitä, jokaisella 10 vuotiaalla varmasti jo on. Kännykkään voisi myös sopia apsi, joka hoitaisi tätä tehtävää. Silloin ei olisi tarvetta erilliseen rannekeeseen. Älykännykäthän pystyvät mittaamaan kuljetun matkan jne.

Käyttäjän KariLaitinen kuva
Kari Laitinen

On vähän hassua, ettet halua lapsia rannekkeen orjiksi, mutta kännykkä saisi kulkea mukana missä vaan.

Ongelmia kännykkäpohjaisissa sovelluksissa:

- Kännykät hajoavat aktiivisemmin liikkuessa
- Yhteensopivuusongelma: Kännykät ovat erimerkkisiä ja -mallisia, niissä on eri käyttöjärjestelmät ja -versiot
- Kännykät haittaavat liikkumista (en tarkoita liikkumisella mitään pelkkää kävelyä, jota me iäkkäämmät harrastamme)
- Kännyköissä on niin paljon muita sovelluksia, jotka hajottavat lapsen mielenkiinnon liikkumisesta ihan muuhun. Suuri osa lapsista käyttää älykännykkää pääasiassa itsensä viihdyttämiseen.

nimim. ekana koulupäivänä yhden kännykän väliaikaisesti takavarikoinut

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ehkä kännykkä on ongelma koulussa ja voi se olla sitä vapaa-aikanakin, tunnustan. Olen kesällä paimentanut 8 ja 10 -vuotiaita nukkumaan. Kännykästä voi yölläkin katsoa vaikka mitä. Kerran otin pois, jotta rauha tulisi. Sellaisia laitteita aikuiset ovat kehittäneet lapsillekin.

Käyttäjän KariLaitinen kuva
Kari Laitinen

Älylaitteita (puhelimia ja tabletteja) mainostetaan sillä, että "voit tehdä mitä vaan ja missä vaan".
Se nyt ei vaan näytä aikuisten oikeasti sopivan lasten maailmaan. Itsekuri ei tule lapsen käyttäytymismalleihin itsestään. Siinä tarvitaan aikuisia, jotka osaavat rajoittaa.